Συστατικά σαπουνιών

Βρώμη

Το αλεύρι βρώμης προέρχεται από τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης. Στα σαπούνια και γενικότερα στα καλλυντικά χρησιμοποιούμε αλεύρι βρώμης αντί για νιφάδες καθώς αναζητούμε τα οφέλη της βρώμης αλλά σε πιο απαλή υφή. Τα οφέλη της βρώμης για την επιδερμίδα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για να μαλακώσει και να απαλύνει το ευαίσθητο ή ερεθισμένο δέρμα. Η αλεσμένη βρώμη χρησιμοποιείται εδώ κι αιώνες ως ένα απαλό απολεπιστικό που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και διεγείρει την κυκλοφορία για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές κι όμορφο.

Η βρώμη αποτελεί ένα καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες δημητριακό που βοηθάει στην ηρεμία του ξηρού, φλεγμονώδους κι ευαίσθητου δέρματος κι ανακουφίζει από το ενοχλητικό αίσθημα κνησμού που σχετίζεται με το έκζεμα και τους μικροερεθισμούς του δέρματος. Σε παραδοσιακές συνταγές αναφέρεται η χρήση βρώμης μαζί με σόδα μέσα στο νερό της μπανιέρας με σκοπό την ανακούφιση από τον κνησμό της ανεμοβλογιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρώμη, εκτός των παραπάνω ιδιοτήτων της, παρέχει, επίσης, μια υπέροχη υφή, χρώμα κι άρωμα στα φυσικά σαπούνι.